2

benang yang tersimpul...^^

benang2 kehidupan




someone once said to me...
seseorang itu tertekan adalah sesuatu yg biasa...sesiapa juga akan berasa tertekan kn???(even me,,hehe)
tetapi mcmana kita menangani tekanan itu adalah sesuatu yg amat menguji diri...


ianya bukanlah bgaimana kite menghapuskan tekanan..tetapi bagaimana kiye menyalurkan tekanan... ye.. tekanan itu kalau x disalurkan ia mungkin akan hilang...namun..hilangnya hanyalah untuk 


seketika...


bila sampaniya sesuatu mengusik jiwa maka tekanan akan trhasil...menambah bebanan luka lama yg masih lagi belum terubat...


someone pernah ckp mcm ni kt aku..


andaikan setiap kali kita mengalami tekanan..ia umpama trhasilnya sehelai benang dalam hati kita...dan makin banyak episod telenovela tekanan yg kita alami...akan makin banyaklah benang yg akan kita peroleh...




dan it depends on us on how kita menguruskan benang yg hadir dalam hati kita...


sama ada


1- setiap benang yg kita ada kita susu dia dengan teratur...mana yg bersilang kita luruskan..mana yg kusut kita leraikan...hari demi hari...benang demi benang..

atau

2- kita hanya longgokkan benang2 yg ade...letakkan di satu sudut dalam ruang diri kita...tanpa kita kisah tentangnya...ia tetap di situ tak dibuang dan tak diambil peduli..

dan..

pada suatu hari...bila ruang utk benang yg baru sudah tiada lagi...maka kita perlu mencari ruang yg baru...sama ada ingin membesarkan ruang hati kita atau membuan sedikit 
benang yg dah kita ade..,

1- org yg selama ini menyusun benangnya dalam barisan2 yg trsusun...dengan mudahnye dia dpt menggantikan benang lama dengan yg baru....

2- bagi org yg benangnya telah pun tergumpal membentuk bebola benang...akan amat sukar bagunya utk menarik seurat benang dari gumpalan itu...amatlah susah...dan dia akhirnya akan menjadi sgt terbeban..sgt tertekan...dan mungkin benangnya xkan selamanya dpt terungkai...

so...

pilihlah cara bagaimana anda menguruskan benang-benang hidup anda..

hmm..

aku??..

i once said that thread and needle are best friends in sewing..but it also can hurt the person who use it..it gives hurt as much as it can...
in my life...there is thread..and even threads...
dan di hujung benang hidup aku..ade sdikit gumpalan yg wujud..semakin hari gumpalan itu semakin tak terungkai..and aku sedang berusaha keras utk merungkainya sebelum benang yg baru menjelma dalam hidup aku...(tersirat sikit ayat ne...hehe)..

doakan kesuccesan ak ye..hehe..



have a good day..^^






2 comments:

Jabar Ainal ^^ said...

dlm betul maksdunye,....sape yg da bace...akan diam dan fkir2kannya.....

syazwan adi said...

hmm...objektif tercapai...hehe

Back to Top